HTML

Landi Apple Blog

Minden ami Apple és minden ami fontos. Szerintem. :-)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Mire jó a giroszkóp az iPhone 4-ben?

2010.06.26. 17:29 landilevente

 Szép és jó az új iPhone 4 kamerája, gyorsabb processzora, több memóriája, de az az igazság, hogy ezek nem nyújtanak teljesen új lehetőségeket a felhasználóknak. Mind létezett korábban is. Minden gyorsabb, egyenletesebb, van multitasking, jobb képeket, HD videót, lehet készíteni, jobb üzemidővel rendelkezik… Igaz ez sokkal nagyobb lépés volt az előző évek frissítéseihez képest, de ezeket betudhatjuk a technológiai fejlődés alapján jelenleg elvárható dolgok közé. 

 
Sok fejlesztő a legnagyobb lehetőséget a minden iPhone 4-ben fellelhető giroszkópban látja. Az idei WWDC-n Steve Jobs egy igen rövid jenga játék segítségével mutatta be. Nem vagyok benne biztos, hogy a benne rejlő lehetőségek demonstrálására ez volt a legjobb eszköz, főleg, hogy később a sajtó által is szinte elfeledett, vagy megemlített funkcióként maradhatott meg az emberekben. Ami lehet, hogy nem is baj, a fejlesztők tudnak róla és ez a lényeg.
 
Nem az iPhone 4 az első telefon amiben jelen van a giroszkóp. A Nokia N95-ben és pár korábbi készülékben is megtalálható, viszont képernyőforgatáson, a készülék megfordításával való hívásnémításon kívül, kihasználatlanok. A Microsoft nem tudja támogatni az érzékelőt sem a digitális iránytűt a WP7 telefonok téli kiadásakor. A többi telefongyártó cég ilyen irányú fejlesztéseiről nem tudok semmit.
 
Az Apple az első iPhone-ban támogatta az accelerometer-t (mozgásérzékelő), amely lehetővé tette a telefon mozgásának, rázásának, ütődésének, esésének érzékelését x, y, z tengelyeken. A 3Gs-ben megkezdte a mozgásérzékelő mellé a digitális iránytű beépítését. Az iPhone 4-ben pedig ezek kiegészültek a giroszkóppal, mely a szöggyorsulás mérésére alkalmas, lehetővé téve az x, y, z tengelyek mentén való elmozdulás mértékének pontos számítását.
Míg a hagyományos mozgásérzékelők mérik a lineáris gyorsulást, mint egységnyi idő alatti sebességváltozást az iránytól függetlenül, addig a giroszkóp szöggyorsulást mér, így a sebesség és irány egyidejű mérésére is alkalmas.
Az iPhone 4-ben a giroszkóp képes a forgatások kis szögének érzékelésére is figyelmen kívül hagyva a lineáris mozgásokat, kézremegést, a mozgásérzékelő pedig érzékelheti ezeket a lineáris mozgásokat.
Az szenzorok segítségével a telefon érzékelheti, hogy milyen  távolságra, milyen sebességgel és melyik irányba mozdult el a térben.
 
 
Steve Jobs a júniusi WWDC-n megemlítette, hogy a játékok sokat profitálhatnak a giroszkóp megjelenéséből, de navigációs programokkal foglalkozó emberek is sok lehetőséget látnak benne. A térképek átlépve a jelenlegi 2 dimenziós korlátokat teljesen újszerű interakciót tesznek lehetővé. 
Christian Petersen a CloudMate alelnöke szerint, ha valaki egy térképszolgáltatást használ majd, akkor lehetősége nyílik rá, hogy 3D-ben tekintse meg az üzletet, ahova készül, alapvető információkkal, mint név, hely. A program kiszámolhatja a leghatékonyabb útvonalat és automatikusan érzékelheti, ha már bevásároltunk és eltávolíthatja a listáról.
“Ez a térképhasználat következő szintre emeléséről szól a telefonod használatával, ami követi, hogy hol vagy és hova akarsz menni.” 
A jelenlegi térképprogramok nem sokkal tudnak többet annál, hogy a felhasználó mozdulataira felnagyítják a térképet. Ennek oka, hogy egyszerű képeket használnak. Összetettebb információkat, vektorokat felhasználó térképek megrajzolása nagy számítási teljesítményt igényel, amit nehéz lehet egy telefonon biztosítani.
A feljesztők úgy gondolják, hogy a giroszkóp sokat fog segíteni a programjaik pontosságán.
Az új térképet használva sokkal pontosabb információt kaphatunk jelenlegi helyzetünkről, haladásunk irányunkról és mivel a giroszkóp működéséhez nem szükséges hálózati kapcsolat így alagutakban sem lesz gond a navigációval.
 
Azokban a programokban amelyek a telefon iránytűjének segítségével helyeznek el a számítógép által generált képeket, információkat a felhasználó valós környezetére sokat fognak javulni a közeljövőben. A mobil iránytűk akkor működnek a legjobban, ha vízszintesen tartjuk az eszközöket, de a felhasználók általában nem így használják őket. A giroszkóp viszont működőképes bárhogy is fogjuk a készüléket.
 
A játékok irányítása teljesen átalakulhat. Új mozdulatok kerülhetnek be a játékokba. Nem kell többet mindenhez döntögetni a telefont, bőven elég lesz távolabb/közelebb, jobbra/balra, vagy le/föl vinni, hogy többet lássunk a virtuális világból. Továbbá nem fog gondot okozni, az irányítás szempontjából, hogy milyen testhelyzetben akarjuk használni az adott programot. 
 
Az iPhone 4-be épített szenzorok óriási előrelépést fognak jelenteni a jelen és jövő készülékeinek használatában. Ahogy a mozgásérzékelő átalakította az operációs rendszer kezelőfelületének használatát, megszüntette a függőleges orientáció kizárólagosságát, lehetővé téve, hogy minden program a saját és a felhasználó igényeihez optimalizálja a kezelőfelületet vagy annak irányítását, kezelését, úgy változtathatja meg ezt alapjaiban a giroszkóp is. Szerintem a későbbiekben az OS kezelőfelületének irányításában is szerepet fog kapni. A multitouch, mozgásérzékelő, giroszkóp, digitális iránytű, GPS, közelség érzékelő, fényérzékelő, kamerák és mikrofonok által olyan eszközt tarthatunk a kezünkben ami minden eddiginél összetettebb módon érzékeli a körülöttünk lévő világot és ebből kifolyólag teljesen újszerű, természetesebb interakciót tesz lehetővé a virtuális világgal. 
 
 
A fentiek megírásához segítségemre voltak az
A kép az AppleInsider cikkéből származik.

Szólj hozzá!

Címkék: apple iphone giroszkóp iphone 4

A bejegyzés trackback címe:

https://landiapple.blog.hu/api/trackback/id/tr1002111898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása