HTML

Landi Apple Blog

Minden ami Apple és minden ami fontos. Szerintem. :-)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Az iPad memóriája az iPhone 4 tükrében

2010.06.18. 16:47 landilevente

Tegnap újabb hírek láttak napvilágot az iPhone-ról. A WWDC egyik előadásának anyagából kiderült, hogy az iPhone 4-nek már 512MB memóriája van, pont kétszer annyi, mint az előző generációs 3GS-nek, iPod Touch-nak, vagy az iPad-nek.
 
A WEB teljes lázban ég. A fórumozók fele örül a másik fele elkeseredett, hogy mi lesz most a nemrég még tökéletesen működő eszközeikkel. A válasz nagyon egyszerű. Semmi. Abban a pillanatban ahogy kiderült, hogy 512MB memóriáról van szó ami elég tekintélyesnek nevezhető főleg egy mobilban, engem is különös érzés fogott el. A nemrég megjelent és hozzánk még el sem jutott iPad kevesebbnek tűnt.
 
Aztán elkezdtem gondolkozni, hogy mégis mi lehet a döntés mögött és milyen következményekkel járhat ez a felhasználókra nézve. Az iPhone és az iPad külön kategória. Funkcionalitásukban, képességeikben hatalmas különbségek találhatók annak ellenére, hogy azonos operációs rendszert futtatnak. Mindkét eszköz bizonyos szempontból többet nyújt, mint a másik és szerintem részben ezekre a különbségekre vezethető vissza a hatalmasnak tűnő memóriakülönbség. Az iPhone-on folyamatosan futnak a Phone, Messages, Safari, Mail programok ezek közűl az utóbbi kettő ami iPad-en is megtalálható. A memória szempontjából mégis az iPad-ből teljes egészében hiányzó kamera funkciókat találom a legfontosabbnak. Természetesen nem a fényképek készítésére, hanem a 720p videó rögzítésére gondolok. Ahogy az iPhone a Voice Memos programmal is elég magas bitrátán rögzít hangot, a 3GS VGA kamerája sem éppen alacsony kb. 4Mbit/s rögzíti a h264 videókat, így ez a 720p videóknál sem fog megváltozni. 720p videót 30 FPS-sel és 10-11Mbit/s-al rögzít, így 1 perc videó 75-80MB helyet foglal. Elképzelhető, hogy ezeket a feladatokat könnyedén megoldaná a telefon 256MB memóriával is, de nem 20 háttérben futó alkamazással párhuzamosan.
 
Az iPhone lelke az Apple által A4-nek keresztelt SoC processzor. Ennyit tudtunk meg a keynoteból. Arról viszont szó sem volt, hogy hány GHz-en működik. Ha az iPad-ben már bemutatkozott 1GHz-es órajelen ketyegne biztos, hogy szenteltek volna neki egy sort.  Ez olyan, mint a tény, hogy az Apple TV Intel processzort használ. És ez miért számít? Mert ismerjük a terméket más eszközökből, így pozitívumként könyvelhetjük el. Ahogy az eddigi iPhone-ok processzorai az A4 is nagy valószínűséggel alacsonyabb órajelen működik, mint amire a CPU képes lenne. A legtöbben 750-800MHz-et tippelnek, de ez valószínűleg csak a megjelenés után fog kiderülni. Az ebből fakadó teljesítménycsökkenés elkerülése miatt elkepzehető, hogy szükséges volt a több memória.
 
Nem szabad elfelejteni, hogy a 21.-én megjelenő iOS4 mely készülékekkel lesz kompatibilis. 3G, 3GS, 4 és 2G vagy újabb iPod Touch. Az új OS-re készített programok tehát ezekkel a telefonokkal lesznek kompatibilisek, persze néhány kivétellel. A 3G 128MB RAM-mal rendelkezik, amelyből még a videómemóriát is lefoglalja a rendszer. Ezek a készülékek nem lesznek képesek a multitaskingra és 1-2 az újabb készülékek lehetőségeit kihasználó funkciók sem működnek rajtuk, de a programok nagyrészét futtatni fogják. Attól nem kell tartani, hogy a fejlesztők eszüket vesztve 300MB memóriaigényű programok készítésébe fognak, hisz azok csak a legújabb telefonokkal működnének, arról nem is beszélve, hogy az Apple-nek is lenne hozzá pár szava. 3G tulajként még nem találkoztam olyan programmal az AppStore-ban ami ne működött volna a készüléken, pedig már 2 éves telefonról van szó 40-50MB szabad memóriával.
Az iPad-ben és az iPhone 4-ben található memória az előzöekhez képest kétszer akkora 64-bit sávszélességgel képes továbbítani az adatokat a processzornak, így lehet, hogy az iPad-ben található mennyiség megegyezik a korábbi készülékekével, de a gyorsabb elérés sokat változtat a sebességén.
 
 
Nem szabad megfeledkezni arról, hogy mi is a RAM elsődleges feladata és hagyományos számítógépekben miért tapasztaljuk állandó hiányát. A memória a merevlemezen tárolt adatokat ideiglenesen tárolva gyorsan elérhetővé képes tenni azokat a processzor számára. A processzorok hihetetlen ütemben fejlődnek, így egyre több adat feldolgozására képesek, viszont a merevlemezek sebessége szinte alig változott az utóbbi években, ezért szükséges a számítási teljesítmény kihasználása érdekében a memória drasztikus növelése, lapozófileok kezelése... Viszont az iPad, iPhone, iPod Touch háttértára nem hagyományos merevlemez, hanem flash memória, mely válaszidők, véletlenszerű adatelérés szempontjából hihetetlen sebbességbeli előnyökkel rendelkezik, így sokkal gyorsabban képes elérni a szükséges információt. Ezáltal sokkal kevésbé kiszolgáltatott a rendszer működése a memória mennyiségének. 
 
Ha az iOS fejlődése tartja a jelenlegi sémát akkor iOS 5 kiadásakor a 3G már nem kapja meg a frissítést, az iOS 6-ot már nem kapja meg a 3GS, amelynek ugyanúgy 256MB memóriája van mint az iPad-nek, viszont lassabb eléréssel és a benne lévő processzor is sokkal lassabb. Az  iOS 7-ig tehát biztos, hogy az iPad A4 processzorából kifolyólag képes lesz a programok futtatására, úgy mint az iPhone 4. Addigra viszont a 4. iPad bejelentésén is túl leszünk.
 
Mégis miért fontos a hardware? A legtöbb esetben azért szükséges a felhasználónak a gépe processzorával, memóriájával, grafikus képességeivel foglalkozni, mert az operációs rendszer, programok normális futtatásához nélkülözhetetlen, hogy naprakész legyen. Igaz ez abban az esetben, ha a hardware és software fejlesztése külön történik. Ha a használt hardware nem képes lépést tartani az operációs rendszer fejlődésével, vagy az OS elkészítésénél nem veszik figyelembe a hardware-t akkor érezhetünk lassulást, vagy kompatibilitási problémákat. Pl.: Vista. Viszont az Apple esetében ez másként működik. Az iOS-t az eladott eszközökre optimalizálják, így a kompatibilitás szempontjából nem számít, ha pár éves készülékről van szó. A készülékeket pedig a jelen és jövő operációs rendszerének igényei szerint alakítják ki. Úgy igazítják az OS és HW fejlődését, hogy azok  egymásra épüljenek, segítsék egymást. Így a felhasználó a hardware képességeihez mérten a lehető legjobb teljesítményt, felhasználói élményt kapja a vásárlást követő években is.
 
Az iPhone 4 512MB memóriája, processzora valószínűleg nem a jelen szükséglete az OS, a programok futtatásához, hanem a jövőbeli kompatibilitás biztosítéka. A telefont mindenhol árulják 2 éves hűségnyilatkozattal is, így a felhasználók nagyrésze, ha akarna sem vehetne felár nélkül újabb készüléket, tehát a hardware képességeit úgy kellett összeállítani, hogy az elkövetkező években sem legyen annak teljesítményével probléma.
 
Továbbra is várom az iPad-et és úgy gondolom, hogy a kevesebb memória évekig nem fog gondot okozni a fentiek miatt. Legfeljebb nem fogok 20 programot futtatni a háttérben, csak 10-et.

4 komment

Címkék: apple iphone ipad iphone 4

A bejegyzés trackback címe:

https://landiapple.blog.hu/api/trackback/id/tr42091903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2010.06.21. 16:20:28

Én úgy érzem, hogy az idei iPhone frissítés akkora ugrás, hogy jövőre lényeges új funkciókat már nem fognak beletenni. Ezért előreszaladtak egy kicsit a memóriával, ami egyelőre még nem lesz teljesen kihasználva, de ez a telefon így nem fog egy darabig elavulni.

Az iPhone következő fejlődési fázisa szerintem a CDMA verzió lesz, amiből azonnal meg fognak venni kb. 8 millió darabot a hűséges Verizon felhasználók. Ezután jöhet két 4G LTE verzió, az egyik UMTS/GSM, a másik CDMA beszédtámogatással (az LTE egyelőre csak adatot fog tudni).

Akinek nem kell LTE, az iPhone 4-et fogja megvásárolni 2011-ben is.

landilevente · http://landiapple.blog.hu/ 2010.06.21. 17:22:28

@Az Időmilliomos Apuka: Hát nem hétköznapi javítgatás, bár az eddigi frissítések sem voltak rosszak, de ez nagyságrendekkel komolyabb lépés volt. A Verizon kompatibilitással biztos, hogy sokat adnának el. Kíváncsi leszek, hogy akkor hogyan szerepelnek majd az Andoid készülékek. Szeritnem nem fogják túl korán adaptálni az 4G LTE hálózatot, csak ha a felhasználók rendesen tudják majd használni. A 3G-t sem siették el. Blu-Ray még mindíg nincsen, bár nem is bánom, mert nagyon szívesen megszabadulnék már a mechanikus részeket igénylő adthordozóktól.

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2010.06.22. 04:49:33

BluRay-ről már lemondtam, pedig néha jó lenne he lehetne vel rippelni 1-2 lemezt Mac-re. Most inkább azt csinálom, hogy Netflixen (olcsón) kikölcsönzöm azt a BD-t ami érdekel, és rendes TV-n megnézzük.

Az Andoid egyik fő éltetőereje a Verizpn és T-Mobil USA iPhone hiánya. A Verizon drága, de roboszrus hálózata van, a T-mobil pedig olcsó. A Sprint haldoklik, bárki bármit mond. Rengetegen azért vesznek Androidot, mert nem akarnak szolgáltatót váltani, az iPhone pedig nem működik ezeken a másik hálózatokon.

Elég szűk geek réteg vesz azért Androidot mert az "nyitott" meg bütykölhető, a tömegeket ez rohadtul nem érdekli.

Az iPhone 4 akkora siker, hogy egyelőre még nem fogja az Applet rákényszeríteni, hogy több szolgáltatóval is megegyezzen, reméljük azért minél hamarabb kapható lesz végre Mo-n is mindhárom szolgáltatónál is, és itt is lesz végre egy CDMA verzió. Az itteni T-mo különc frekvenciákat használ, nem hiszem, hogy nekik mostanában külön fognak készüléket gyártani, majd néhány év múlva, ha a szükség úgy hozza. :)

landilevente · http://landiapple.blog.hu/ 2010.06.22. 13:40:57

@Az Időmilliomos Apuka: Nekem nincsen HD TV-m. Filmet általában gépen nézünk vagy videón. Pár hónapja döntöttem úgy egy kis számolgatás után, hogy jobban járok egy 1TB-os külső merevlemezzel, mint ha DVDkre költöm el a pénzt és még a tartalmat is úgy változtatom ahogy akarom. A 720p videók tökéletesen megfelelnek ahhoz meg nem kell Blu-Ray.
Az android legnagyobb éltetőereje az iPhone hálózati függősége, különben teljesen egyet értek veled. :-)
süti beállítások módosítása