HTML

Landi Apple Blog

Minden ami Apple és minden ami fontos. Szerintem. :-)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Ingyen FaceTime mindenkinek!

2010.06.22. 18:28 landilevente

Teljesen ingyenes lesz a FaceTime videóhívás. A látványos funkció egyenlőre csak két iPhone 4 között lesz elérehető, de mivel a technológia alapjai nyílt szabványok így más gyártók is felhasználhatják saját készülékeikben. A hívás közben elérhető FaceTime kapcsolat létrejöttekor megszakad a telefonhívás a szolgáltatón keresztül és a két készülék WiFi segítségével kommunikál egymással, így a beszélgetés során a szolgáltató nem számít fel percdíjat.

Sok kritika érte az Apple-t, hogy a funkció 3G hálózaton 2010-ben nem használható, viszont így nem kell aggódnunk a tarifacsomagunkban lévő adatforgalom átlépése miatt, legalábbis ezt nem írhatjuk a FaceTime rovására. A 3G lefedettség és sebesség a legtöbb országban még hagy némi kívánnivalót maga után, így a jelen viszonyok között amit 3G-n kapnánk egy alacsony felbontású akadozó kép lenne, amely ahhoz vezetne, hogy telefonunk üzemideje és tarifacsomagunkban bennefoglalt adatforgalom drasztikusan csökkenne a beszélgetés alatt. Ilyen áron nem csodálkozom rajta, hogy a mobilgyártóknak nem sikerült ezt a kommunikációs formát minden felhasználó életének szerves részévé tenni. Pontosan úgy mint a mobilinternet esetében az iPhone 2007-es megjelenéséig.
 
Sokat fog változtatni a jelenlegi kommunkiációs szokásainkon az ingyenes szolgáltatás. Az Apple az utóbbi években sokszor fejlesztéseit nyilvánossá tette, gondolhatunk itt a Safari mellett Chrome által is használt WebKit motorra, vagy a videokártyánk kihasználatlan teljesítményének hasznosítására képes OpenCL technológiára is. Reméljük, hogy a FaceTime is rövidesen támogatókra talál és a régebbi megoldások bukása után végre elterjedhet a mobil videotelefonálás.
 
A FaceTime jelenlegi technológiája két telefonhívást folytató készülék között lehetséges, de a későbbiekben előfordulhat, hogy a csatlakozáshoz nem lesz szükséges csak egy iChat vagy egyéb megfelelő technológiával felvértezett azonnali üzenetküldő program. 
Az eddig is elérhető videótelefonálás alapjaiban teljesen más technológikat használ, amely csak két telefon között képes videókapcsolatot létrehozni, mert nem a IETF szabványokat használja, mint például az email vagy azonnali üzenetküldő programok. A technológia nem kompatibilis a csomagkapcsolt adatátvitelt használó készülékekkel, így számítógépekkel sem.
 
Bár vannak gyártók akik kiküszöbölték ezeket a problémákat és kölső fejlesztő technológiáin alapulva oldották meg ezt, de a tesztekből kiderül, hogy ezek az alternatívák  általában nehézen működnek és problémásak.
A FaceTime stabilitásának szerencsére semmi köze nincsen a mobilszolgáltatónk hálózatának leterheltségéhez, így nem kell aggódni, hogy az esetleges lassú mobilinternet hatással lenne a képminőségre vagy a videó folyamatosságára.

1 komment

Címkék: apple iphone iphone 4 facetime

A bejegyzés trackback címe:

https://landiapple.blog.hu/api/trackback/id/tr762101561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása