HTML

Landi Apple Blog

Minden ami Apple és minden ami fontos. Szerintem. :-)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Támad az Android!

2010.05.25. 21:50 landilevente

Vic Gundotra a Google 15 éves Microsoft-os tapasztalattal rendelkező műszaki igazgatója tartotta az idei Google I/O második napján az Android bemutatót. Több szempontból érdekes volt a bemutató, nekem mégis az Apple elleni hadjárat volt a legszembetűnőbb. Nem szeretnék minden részletre kitérni, hogy mi történt, ki mit csinált… csak “nagy vonalakban”.

A szokásos milyen jó, hogy ennyien, itt… tiszteletkör után kezdődött is a bemutató. Vic Gundotra egy saját történetet mesélt el az első napjáról a Google-nél. Nem értette, hogy, miért szükséges egy újabb mobil operációs rendszer. A válasz pedig nem kétértelmű.
“Drákói jövő, egy ember, egy cég, egy eszköz, egy szolgáltató lesz az egyetlen választásunk.
Ez nem az a jövő amit akarunk
Ha hiszel a nyitottságban, ha hiszel a választásban, ha hiszel a mindenkitől jövő innovációban akkor üdvüzlünk az Androidnál.”

 

“Vannak néhányan akik azt mondják, hogy az emberek nem használnak Google keresőt a telefonjukon. Nos a mi cégünket adatok vezetik nem vélemények és tudjátok mit mutatnak az adatok? 5 szörös növekedést az utóbbi két évben (mobil keresések), ezt nem csak androidon…”
Szerencsére Steve Jobs nem személyeskedett hasonlóképpen az OS 4.0 bemutatóján. Ha akárki belegondol saját mobilhasználati szokásaiba különösen az iPhone-on, akkor azt tapasztalja, hogy sokkal többet használ programokat, mint keresőt. Ezért a reklámok programokba építése logikus lépés az Apple-től. Persze a Google-nek védenie kell a saját érdekeltségét, de nem mindegy, hogy milyen módszerekkel teszik ezt. Kiforgatni más mondandóját, kontextusból kiemelni dolgokat érdekes módszer. Jobs azt mondta, hogy nem úgy keres az ember mobilon, mint asztali gépen. Mobilon szinte mindenre van program, így a hagyományos böngészős keresések nagyrésze nem történik meg, mert az információkat ezekből a programokból szerezzük és ezért itt a reklámoknak nagyobb létjogosultsága, haszna van.
Az, hogy hányszorosára nőttek a keresések mobil eszközökön, magában nem jelent semmit, főleg úgy, hogy nem csak Android készülékek, hanem minden mobil készülék szerepelt a csodás szorzó megállapításánál. Ha a programokban töltött idővel vetették volna össze a kereséseket akkor már látnám értelmét a dolognak, de így csak egy szám, amely nagyrészben a Safari és egyéb mobil böngészők jobb képességeinek és az ezek futtatására képes telefonok gyors terjedésének tudható be, nem a saját hihetetlen teljesítményüknek. Látványos az tény, de nem magyarázat semmire.

“Természetesen amit szeretnek azok a programok.” Átlépték az 50.000 programot.
Akkor most mégis a programokat szeretik? :-)

A 2x-5x sebességnövekedése a programoknak szép dolog ugynazon a hardware-en. Jó dolog az optimalizáció.

Van Microsoft Exchange támogatás
Nem is tudtam, hogy eddig nem volt. Ezt leginkább a vállalati felhasználók hiányolhatták nem a hétköznapi emberek.

A fejlesztők készíthetnek olyan programot ami remote wipe használatával törli a telfonon lévő személyes adatokat.
MobileMe már egy ideje tudja, de persze programozók nem használhatják, legalábbis én nem tudok róla.

Cloud-to-Device notification
“Engedjék meg, hogy érthető legyek ez nem egy push notification API, amit arra terveztek, hogy kompenzálja az alap funkcionalitás hiányát, mint a multitasking az operációs rendeszerben.”

A Google-mapsből lehet útvonalat küldeni a telefonra, amely “rögtön” megnyitja a programot.
“Ez ahogy megcsinálod egy eszközön a cloud-to-device API-t.”
Olvasol egy cikket egy kattintás és azt is megjeleníti a telefonon és nem kell megnyomni egy gombot sem.
Nekem nem különösebben hiányzik ez a funkció az iPhone OS-ből, de biztos lehet rá felhasználási módot keresni. Ha később el akarok olvasni valamit, tény, hogy el szoktam küldeni magamnak a linket, de nem szoktam a telefont rögtön a cikk olvasására használni.

“Ezt szeretni fogjátok” Tethering & Portable hotspot
“Úgyértem ugyanmár. Ha olyan vagy mint én van egy csomó eszközöd amit hordasz magadnál és ezeknek az eszközöket nem kellene tovább bonyolítani és hozzáadni még egy újabb számlát.”
Hotspot a telefonon, keressünk egy eszközt aminek nincsen hálózata. Persze előkerül egy iPad.
Vitatható, hogy az iPhone-iPad tethering hiánya mennyire az Apple kizsákmányolása, de szerintem elég sok beleszólása van a dologba az AT&T-nek is. Mivel korlátlan net eléréssel árulják az iPhone-t egyértelmű, hogy nem akarnak vele kiszolgálni rengeteg más készüléket. Itthon lenne létjogosultsága és a szolgáltatót sem erőltetné meg annyira, mivel korlátozott adatforgalommal kerülnek forgalomba a készülékek és ha többet használod többet fizetsz alapon nem járnának rosszul, de sajnos az amerikai dolgokhoz kell alkalmazkodnunk. Ez persze még változhat a későbbiekben, főleg úgy, hogy pár hónapja több hír is szólt arról, hogy eltörölnék a korlátlan adatforgalmat és mindenki fizetne az elhasznált adatforgalom után.

2-3x gyorsabb javascript teljesítmény a böngészőben
Hasonlót mi is láthattunk a 3.0 bevezetésénél.

“Kiderült, hogy az interneten az emberek használnak flash-t!”
“A nyitottság azt jelenti, hogy befogadó vagy nem kirekesztő és nyitott vagy az innovációra...”
A lánya felvette az iPad-jét és megnézte rajta a kedvenc honlapját a Nickelodeon-t, miután nem jelent meg azt modta, hogy: Apuci elkérhetem az Android készülékedet?
Hát igen! A Flash-t nem lehetett kihagyni. Nincsen flash mobil eszközre. Az hogy majd lesz nem magyarázat az eddig miért nem volt kérdésre. Egérrel való irányításra találták ki, instabil, és a sebessége is megkérdőjelezhető ezeken az eszközökön. Persze mindenre lehet ellenpéldát találni, de nem akarok most ezzel tovább foglalkozni.

Már lehet programokra keresni. Majdnem mint a Spotlight-ban.
Már lesz update all, eddig minden programot külön kellett frissíteni.
Van automatikus update, ahol a felhasználónak nem kell semmit sem tennie. Ez mondjuk érdekes lehet, ha nem csak WiFi-n teszi, hanem 3G alatt is és észrevétlenül megeszi a havi adatforgalmunkat.

Kaptunk egy kis ízelítőt a következő OS újdonságaiból is.:
A Marketplace böngészős változatából asztali gépen megvásárolt programokat, zenéket Androidon majd automatikusan a telefonra tölti le a program. Nem kell összekötni, szinkronizálni...

Az egyik demo folyamán, ahol a hangfelismerést mutatták be felhívtak egy éttermet, amelynek a hívása még mindíg ment a háttérben. 11perc 32 másodperc. Ilyenkor örülhet a felhasználó, ha kicsit feltűnőbben jelzi a készülék, hogy éppen hívást folytatunk valakivel. :-) Persze a nyilvános bocsánatkérés sem maradhatott el.

A következő OS képes lesz a zene stream-elésére az otthoni gép iTunes, WMP lejátszójából, persze a DRM-mentesség követelmény.
Nem rossz, de ha a gépemnek állandóan bekapcsolt állapotban kell lennie, ahhoz, hogy működjön a stream akkor inkább nem kérek belőle. Remélem, hogy az Apple talál valami elegánsabb megoldát rá. Például valamelyik szerverükön tárolnák a zenéimet, amihez akárhonnan hozzáférnék. Szép lenne. EDGE-en ugye nem működne, 3G-n gyorsan merülne az akkumulátor. Az igazi WiFi-n lenne és ott a hangminőség miatt sem kellene aggódni. Persze június 7.-én minden kiderül.

“Beszéljünk egy kicsit a reklámozásról. Kiderült, hogy tudunk egy kicsit a reklámozásról…” Idén 10 éve kezdtek el foglalkozni reklámozással. Az egyik dolog amit megtanultak az az, ha egy egészséges reklámozási rendszert akarnak, akkor szükségük van reklámozókra. És nekik több 100.000 van belőlük. Ez azt jelenti, hogy ha van helyed a reklámokra nekik van releváns reklámjuk. “Nem vagyunk újak ebben a játékban, mi nem egy marék partnerrel dolgozunk és nem kérünk tölük több millió dollárt, hogy részesei lehessenek a programunknak...”

Nem nagyon tudok mit kezdeni az egész bemutató támadó jellegével. Most már értem, hogy Jobs mire mondta, hogy a Google meg akarja ölni az iPhone-t, de ők nem hagyják. Az egyértelmű, hogy a Google védeni próbája a saját haszonforrását. Mindenki ezt csinálja, de számomra ez már túlzás. Aki megnézte a Microsoft Kin bemutatóját az észrevehette, hogy hányszor elmondták, hogy nem jó az egyik programból ki, a másikba be filozófia. Ez a saját eszközük koncepciójának, a szorosan integrált funkcióinak alátámasztása érdekében egy vélemény. Ők úgy gondolják, hogy így egyszerűbb a felhasználóknak és ők ezt az irányt kívánják követni. Ez egy érdekes ötlet, koncepció.
Engem nem győzött meg a Google. Remélem az Android fejlődése nem fog az Apple által direkt kihagyott, vagy szándékosan más módon megvalósított funkciók beépítése mentén folytatódni, ha igen akkor ezt csak sajnálni tudom. Biztos, hogy befolyásol az, hogy Apple felhasználó vagyok, de akármennyire is próbálom elfogulatlanul szemlélni a keynote-ot sokkal több arroganciát, kritizálást látok, mint valódi fejlesztést, innovációt.

 

3 komment

Címkék: google apple android i/o

A bejegyzés trackback címe:

https://landiapple.blog.hu/api/trackback/id/tr312031450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TáltosBandi 2010.05.26. 08:01:18

Jó írás. Appleblogon lenne a helye. ;)

TáltosBandi 2010.05.26. 08:04:55

Egyetértek amúgy, hogy kicsit támadó volt a bemutató, de mennyivel jobb válasz lenne az Appletől, egy működő Flash, vagy egy igazi multitasking, mint egy "mi tudjuk, hogy mire van szükségetek" jellegű ráncfelvarrás.

landilevente · http://landiapple.blog.hu/ 2010.05.26. 12:05:55

@TáltosBandi : Kösz! :-) Hát nemtudom. A flash az Adobe-n múlik. Ha az utóbbi 3 évben nem voltak képesek adaptálható plugin-t készíteni az az ő hibájuk. Jobs az első iPhone-nál megmondta, hogy Flash Lite-ot nem használják, mert nem elég jó. És 3 év alatt nem láttak olyan verziót amivel ne lett volna probléma. Azóta lett volna idejük megcsinálni egy normális minőségű plugin-t. Nem tették. Miután az Apple azt mondta, hogy nem is lesz, azután lett ennyire fontos az Adobe-nak, Google-nek és a felhasználóknak. Eső után köpönyeg. OS X-en nyújtott teljesítményük alapján pedig én sem ragaszkodom hozzá.
Az igazi multitasking pedig relatív. :-) Mobil OS-en az általuk nyújtott megoldás szerintem bőven elég, főleg úgy, hogy a készülékek hardware-es képességei egyre jobbak, így gyorsan indul minden.
A "mi tudjuk, hogy mire van szükségetek" teljes mértékben igaz. Érezheti ilyenkor az ember, hogy hátrányi is vannak. Tényleg nem tehet meg mindent az ember a telefonon, de cserébe olyan eszközt kap, amivel szinte semmi probléma nincsen. Tényleg arra specializálódtak, hogy kitalálják, hogy mi kell a felhasználóknak, de elég sok esetben jók a feltételezéseik. Pl iPod, iPhone... esetében jó volt, hogy a saját elképzeléseiket valósították meg nem azt amit az emberek akkor akartak. :-)
süti beállítások módosítása