HTML

Landi Apple Blog

Minden ami Apple és minden ami fontos. Szerintem. :-)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Az Apple bemutatja a HTML5 képességeit

2010.06.04. 16:45 landilevente

 Az Apple a héten frissítette a honlapját egy a HTML5 képességeit interaktívan bemutató oldallal, amelyet az apple.com/html5/ címen érhetünk el.

"Mindegyik új Apple mobil eszköz és minden új Mac az Apple Safari böngészőjének legutóbbi verziójával támogatják a webszabványokat, mint a HTML5, CSS3 és JavaScript..."

A honlapon 7 bemutatót találunk. Mindegyiket kipróbáltam iPhone 3G-n. Nem volt annyira gördülékeny, mint MacBook-on, de mivel a hardware 2 éves vagy 3, ha úgy nézzük, hogy az eredeti iPhone processzorát, memóriáját kapta meg, akkor nem rossz telejesítmény.

Az elsőben egy Video-t manipulálhatunk. Átméretezhetjük, maszkolhatjuk, más perspektívából nézhetjük meg és visszatekerhetünk. Ez az iPhone-on a video lejátszására korlátozódik, mivel a készülék új ablakban játsza le azokat.

A másodikban tipográfiai képeségeit próbálhatjuk ki. Betűtípus, méret, szín, elhelyezkedés, betüköz, átlátszóság forgatás, árnyék szerint változtathatjuk a Hello feliratot. Továbbá megnézhetjük 3 már élkészült "képet", amelyen lévő szövegre akár kereshetünk is. iPhone 3G-n nem volt annyira gyors, de majdnem gördülékenyen működött.

A harmadikban egy Galériát láthatunk, melyben a megjelenő képeket 2D/3D és horizontális, vertikális kombinációiként és mozaik elrendezésben tekithetjük meg. iPhone 3G-n ez sem annyira gördülékeny és az egérmutató hiánya miatt mozaiknál van olyan animáció ami nem látszódik.

A negyedikben áttűnéseket nézhetünk meg egy képen. Olyanokat mint a Keynote-ból már jól ismert Cube, Rotate In, Horizontal Flip, Multi-Flip, Dissolve, Unfold, Toss, Slide In, Iris, Fade Through. Az iPhone 3G-n meglepően jól jelennek meg a különböző animációk, különösebb akadások nélkül.

Az ötödikben hangot játszhatunk le. iPhone-on ez új ablakban jelenik meg és tökéletes a lejátszás.

A hatodikban 360°-os képet tekinthetünk meg 3 iPod Touch-ról. Ez már jól ismert az iPod Touch galériából. Tökéletesen lehet forgatni a képet iPhone 3G-n is.

A hetedikben pedig 3D-ben tekinthetjük meg az Apple 5th Avenue-i üzletének híres üveg kockáját. Úgy működik, mint a Maps App 3D-s megjelenítése, csak a böngészőn belül.

A videó és zene lejátszáson kívül mindegyik bemutató a böngészőben jelent meg. Minden elég használható sebességgel működik annak ellenére, hogy nem éppen új telefonról van szó. Minden nagyítható és úgy is működőképes. Ha ezeket a technológiákat fogják használni a honlapok akkor azok tökéletesen fognak működni a Safari-val rendelkező készülékeken. Ha a 3G kiállta a próbát gondolom, hogy 3Gs-nek, iPad-nek, vagy a leendő "iPhone 3G HD"-nek sem fog gondot okozni. 

5 komment

Címkék: apple iphone html5

A bejegyzés trackback címe:

https://landiapple.blog.hu/api/trackback/id/tr482056601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfmayer 2010.06.04. 23:06:03

He-he, én is 3G-n próbáltam, ráadásul nem WiFi-vel. Néha picit szaggatott, de még bőven élvezhető volt így is. Néztem az Activity Monitort iMac-en. A TRON videó alatt mindkét effektet bekapcsolva 20-21% között ment a proci. Youtube Toy Story 3 HD trailer (720p) 31-33%.

landilevente · http://landiapple.blog.hu/ 2010.06.04. 23:56:35

@Werewolfmayer: Én itthon próbáltam és WiFi-vel. :-) MacBook-on nem figyeltem a CPU használatot, de biztos, hogy magasabb mint iMac-en. :-) H264 lejátszással nem szokott semmi problémám lenni, még HD esetén is simán működik minden, pedig Intel x3100 kártyám van. Viszont volt olyan honlap ami megfektette. :-)
Várom, hogy mikor láthatom ezeket gyakorlatban. Komoly előrelépést jelentene.

img 2010.06.24. 19:46:25

Annyira fasza az Apple részéről a HTML5 erőltetése, folyamatosan hangsúlyozván a paltformfüggetlenséget, hogy a tesztjük csak Safariban hajlandó működni... kicsit irónikus.

img 2010.06.24. 19:52:19

Mármint ironikus. Frak.

landilevente · http://landiapple.blog.hu/ 2010.06.24. 20:06:14

@img: Mivel a többi böngésző nem támogatja még (IE) vagy úgy ahogy Chrome..., így az Apple demonstrálja a képességeit. Keress rá a Google is demózza, tehát nem csak Safari kompatilis. Ha majd más is adaptálja a technológiát, akkor máshol is működni fog. Ebbe semmi irónikus nincs.
süti beállítások módosítása